Potrivit unor surse citate de Libertatea, pachetul fiscal pentru reducerea deficitului bugetar va fi finalizat cel târziu joi și va include TVA majorată de la 19% la 21% de la 1 iulie 2025. Decizia finală ar urma să fie luată de coaliție, anunță Tanczos Barna, după analiza tuturor opțiunilor disponibile.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!
Românii așteaptă cu îngrijorare măsurile din noul pachet fiscal, anunțat ca soluție la deficitul bugetar tot mai mare. În timp ce autoritățile promit că măsurile vor fi echilibrate, antreprenorii se tem de efectele directe asupra afacerilor lor.
TVA majorat de la 1 iulie
Guvernul se pregătește să anunțe un nou pachet fiscal care ar putea aduce schimbări importante pentru consumatori și mediul de afaceri. Una dintre măsurile discutate vizează creșterea TVA-ului general de la 19% la 21%, începând cu 1 iulie 2025. În campania electorală, Nicușor Dan a promis că nu va crește TVA și că de la această premiză pleacă negocierile cu liderii partidelor.
„Discutăm despre pachetul (pachetul fiscal – n.r.) aflat în pregătire şi care va fi prezentat la EcoFin. Coaliţia va trebui să se uite pe acest pachet, să-şi asume pachetul şi să ia decizia finală. Noi, în ultimele două săptămâni, am pus pe masă toate variantele, toate alternativele de modificări de taxe, de majorări de taxe, de reducere de cheltuieli, de discuţii şi de soluţii care au fost propuse inclusiv de Comisie (Comisia Europeană – n.r.). Ele astăzi sunt pe masa coaliţiei şi din acest set de măsuri posibile, toate alternativele, toate variantele se vor compara şi cel târziu mâine dimineaţă (joi dimineaţă – n.r.) să fie gata (pachetul final – n.r.)', a declarat, miercuri, Tanczos Barna, potrivit agenției de presă News.ro.
:contrast(8):quality(75)/http://www-viva-ro-s.njmu.s5.bt8.net/wp-content/uploads/2025/06/001-cover-211.jpg)
Măsuri pentru reducerea deficitului bugetar
În ultimele două săptămâni, au fost analizate diverse opțiuni pentru ajustarea bugetului. Acestea includ modificări și majorări de taxe, precum și reduceri de cheltuieli.
Ministrul a subliniat că soluțiile propuse au inclus și recomandări din partea Comisiei Europene. Coaliția de guvernare va examina aceste propuneri și va lua o decizie finală. România are o obligație importantă față de Comisia Europeană.
Până la sfârșitul lunii iunie, țara noastră trebuie să prezinte măsurile pentru ajustarea deficitului bugetar din acest an. Obiectivul este încadrarea în ținta de deficit pentru 2025, stabilită la 7% din PIB. Dacă Comisia Europeană va considera măsurile adecvate, acestea vor fi înaintate către EcoFin (Consiliul pentru Afaceri Economice şi Financiare), la ședința din 8 iulie, de un secretar de stat de la PNL.
Sursa foto: Hepta